Sdílet na Twitteru Sdílet na FB

Novinky a aktuality

15květen
2019

Hraniční zámeček z jiného pohledu

Do kategorie SOŠ přidala(a) miroslav.siebert

Hraniční zámeček v Hlohovci je jedním z vyhledávaných objektů v Lednicko – valtickém areálu. Dne 9. 5. 2019 jej navštívili žáci 3. ročníku oboru Kuchař – číšník a prohlédli si jej z trochu jiného úhlu. Po příchodu se jich ujal generální manažer p. Zahradníček a seznámil je s historií podniku. Následovala prohlídka nově zrekonstruovaných pokojů pro hosty. Poté žáci navštívili středisko Chaplin, ve kterém se hostům podávají snídaně. Následovala prohlídka restaurace a  salonků. Žáci obdivovali novou kuchyni, vybavenou moderními spotřebiči. Šéfkuchař hotelu jim ukázal i skladové prostory, výrobny a sklad vlastních zavařenin, na jejichž výrobu má hotel atest. Je možné, že exkurze žákům pomůže při výběru provozoven, do nichž by po složení závěrečných zkoušek chtěli nastoupit. František Ondrák, učitel odborného výcviku

14květen
2019

Praha láká vždycky

Do kategorie SOŠ přidala(a) miroslav.siebert

Nejen žáci 4. ročníku oboru Hotelnictví, ale i žáci 2. ročníku oboru Kuchař – číšník v rámci odborných exkurzí navštívili Prahu, srdce Evropy. Jejich pobyt probíhal ve dnech 9. a 10. května 2019. Ve čtvrtek po příjezdu a ubytování se v Hostelu Opletalova se žáci přemístili do OU Vyšehrad, kde byli přivítáni učitelkami P. Kaňkovou a P. Šandlovou. Seznámily je s celým provozem školy, školní restaurací i pracovištěm odborného výcviku pro obory Stravovacích služeb, což jsou kuchaři, cukráři, pekaři a prodavači. Žáci následně navštívili historické části Prahy, konkrétně Vyšehrad a vyšehradský hřbitov, na němž jsou pohřbeny významné české osobnosti, Petřín, Hradčany, Malou Stranu, Staroměstské náměstí, kde zhlédli orloj v činnosti. Ve večerních hodinách pak prošli Václavské náměstí. V pátek žáci navštívili Obecní dům. Zde se jim věnovala paní Panáčková. Prohlídka v plzeňské a francouzské restauraci byla spojená s odborným výkladem. Žáci si tak mohli prohloubit svoje znalosti z předmětu Stolničení, konkrétně s vyšší formou složité obsluhy. Následně se přemístili do Grand Hotelu Bohemia. Zde byl průvodcem pan Froněk, který žákům ukázal pýchu hotelu, překrásný sál Boccaccio, jenž je vybudován v novobarokním stylu. Prohlídka pokračovala v ubytovací části ukázkami dvoulůžkových pokojů a apartmánů. Nakonec ještě žáci zhlédli luxusní restauraci Franz Josef, v níž se podávaly snídaně. Plni zážitků a dojmů ze stověžaté Prahy odjížděli domů unaveni, ale spokojeni. Mgr. Zdeňka Sîrbu


Připojené dokumenty: WP_20190509_14_15_18_Pro, WP_20190509_12_03_55_Pro, WP_20190509_10_56_46_Pro, IMG-20190510-WA0002

14květen
2019

Kyjovská přehlídka odborných znalostí a dovedností

Do kategorie SOU přidala(a) miroslav.siebert

Srovnávání získaných odborných poznatků je pro žáky vždycky velice důležité a také motivující. Tak, jako žáci oboru Kuchařské práce, se i žáci oboru Pečovatelské práce pravidelně zúčastňují takových akcí. Jedna se konala 7. 5. 2019 opět v Kyjově. Zúčastnili se ho žáci 2. a 3. ročníků odborných učilišť. Úkoly, které účastníci plnili, byly praktické i vědomostní. Byly v nich zahrnuty všechny tematické části daného oboru. Přehlídky se zúčastnili žáci škol SOU Kyjov, OU a PRŠ Brno a GSS Mikulov. Naši školu reprezentovaly žákyně Eliška Kočířová a Pavlína Mesiačková. Obě účastnice pracovaly velmi samostatně a profesionálně. Bohumila Servusová, učitelka odborného výcviku


Připojené dokumenty: 20190507_102516, 20190507_085419

10květen
2019

Studentka GSS Mikulov Magdalena Holbová reprezentovala okres Břeclav v krajském kole Středoškolské odborné činnosti

Do kategorie Gymnázium přidala(a) miroslav.siebert

Ve čtvrtek 9.5 2019 proběhlo v Brně krajské kolo SOČ, kde obhajují studenti, kteří postoupili z okresních kol, své odborné práce. Do kategorie Pedagogika, psychologie a problematika volného času porota vybrala 10 prací z celého Jihomoravského kraje. Tato kategorie je nejvíce obsazovaná a tím je zde také největší konkurence.

Naši školu a okres Břeclav reprezentovala studentka septimy Magdalena Holbová s prací „Vliv dětí s poruchou autistického spektra na klima třídy“. Její obhajoba byla velice pěkná, bohužel to na postup do celostátního kola nestačilo a skončila na 4. – 10. místě. Porota vyhlašuje pouze první tři práce, které do celostátního kola postupují. Ostatní obdrží účastnický diplom. Srdečně gratulujeme a děkujeme za reprezentaci školy. PaedDr. Dobroslava Bartálová

06květen
2019

Zajímavosti Dolních Dunajovic

Do kategorie Gymnázium přidala(a) miroslav.siebert

Ve středu 24. 4. 2019 se třída 2.0 vydala autobusem do Dolních Dunajovic, aby podnikla chemicko-biologicko-zeměpisnou exkurzi. První zastávka byla v čističce odpadních vod. Jeden z pracovníků čističky žáky všude provedl a v každé části tohoto zařízení jim podal odborný výklad. Svým výkladem, jak čistička pracuje, děti zaujal natolik, že přestaly vnímat i nepříjemný zápach. Nejvíce se jim líbil systém čistění vody bez chemikálií, ryze ekologický, s využitím bakterií. Zaskočilo je i množství vody, která za rok čističkou proteče. Pak jsme se s dětmi vydali na Dunajské kopce za katránem tatarským, rostlinou, které se přezdívá stepní běžec – poté, co odkvete, odpoutá se poryvy větru od země a nechává se jím vláčet, čímž dochází k roznosu semen. Vyšlapali jsme na několik vrcholků, dokonce i na Velkou Slunečnou, jež připomíná stupňovitou pyramidu, dokonce má i stejnou orientaci jako tyto nejstarší stavby světa. Děti si pobyt v přírodě užily a trsy katránu jim připadaly jako pasoucí se beránci. Mgr. Magda Černáková


 

Připojené dokumenty: Katran2019 (44), Katran2019 (20)

03květen
2019

Úspěchy v matematických soutěžích

Do kategorie Gymnázium přidala(a) miroslav.siebert

V minulých týdnech se naše škola zúčastnila několika matematických soutěží: Matematického klokana a Matematické olympiády.  V celkovém hodnocení Matematického klokana za okres Břeclav se nejlépe umístili tito žáci:
v kategorii Benjamín – 3. místo – Jan Souchop ze třídy 2.0,
v kategorii Junior – 2. místo  –  Mikuláš Černý ze třídy 6.0,
v kategorii Student – 5. místo – Ondřej Sláma ze třídy 7.0.
Matematická olympiáda probíhala ve dvou kolech. První kolo bylo školní. Žáci dobrovolně vypracovali 6 matematických úloh, úspěšní řešitelé se poté zúčastnili okresního kola, které se konalo ve Velkých Pavlovicích. I tady naši žáci ukázali, že si s matematikou umí poradit. V kategorii 6. ročníků ZŠ a 1. ročníků víceletých gymnázií získali tato umístění:

  1. místo – Tomáš Krist
  2. místo – Veronika Kristová
  3. místo – Amálie Kmetová

V kategorii 7. tříd a 2. roč. víceletých gymnázií:                 1. místo – Jan Souchop
V kategorii 8. tříd a 3. roč. víceletých gymnázií:                 1. místo – Anežka Čechová
V soutěži Matematická olympiáda pro SŠ naši školu reprezentoval Adam Krška z třídy 5.0, který se v krajském kole umístil na 30. místě z 90 zúčastněných. Všem zúčastněným gratulujeme a přejeme spoustu dalších takových úspěchů. Mgr. Stanislava Kubíčková

Připojené dokumenty: 20190503_124941

03květen
2019

Exkurze Praha

Do kategorie SOŠ přidala(a) miroslav.siebert

Ve dnech 25. – 26. dubna 2019 absolvovali my, žáci 4. ročníku oboru Hotelnictví, svoji poslední třídní exkurzi a strávili společně dva dny naplněné programem, který jsme splnili podle představ. Při cestě vlakem jsme zvládli i prověření znalostí k náročnému didaktickému testu z českého jazyka. Nebylo to sice v našem plánu, ale z vlaku se vystoupit nesmí, úkoly jsme tedy plnili. V samotné Praze jsme navštívili luxusní restauraci Aureole, umístěnou ve 27. patře vysokopodlažní budovy. Provedl nás přímo majitel a šéfkuchař v jedné osobě Jiří Král. Následovalo Divadlo ABC, jež bylo místem, kde jsme mohli sledovat profesionální herecký výkon pana Michala Dlouhého v představení s názvem Listopad. Zábavnou formou, ale s reálným textem všichni herci představili historii vysoké politiky, která se ani v současnosti nemění. Zúčastnili jsme se také jako posluchači jednání poslanců v galerii  Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. O vystoupení jednotlivých poslanců, jejich proslovech a celém průběhu jednání jsme později vedli delší diskuzi. Zajímavým místem bylo Muzeum iluzí, které si do programu vybrali někteří žáci, a alespoň na chvíli jim tento prostor umožnil odlehčit myšlenky před blížící se maturitní zkouškou. Odlehčení to bylo také pro pedagogický doprovod. Počasí nám přálo nadmíru – zmrzlina, výšlap na Petřín, apod. To je všechno za námi a jdeme maturovat. Žáci třídy 4. HO


Připojené dokumenty: IMG_5490, IMG_5466, 20190426_113307, 20190426_092513

03květen
2019

Zámecký pivovar

Do kategorie SOŠ přidala(a) miroslav.siebert

Dne 30. 4. 2019 navštívili žáci 2. ročníku učebního oboru Kuchař - číšník Zámecký pivovar v Břeclavi. Po příchodu do pivovaru je přišel pozdravit vrchní sládek pan Táborský a představil pivovar od počátků vzniku až do dnešních dnů. Poté následovala prohlídka samotného pivovaru. Žáci se podívali do varny piva, následovala prohlídka sklepu na zrání piva, stáčírna a plnička jak lahvového tak sudového piva. Po celou dobu exkurze pan sládek žákům poskytoval odborné informace. Ondrák František učitel odborného výcviku.

03květen
2019

Exkurze do vinařství Vajbar, aneb putování za vínem

Do kategorie SOŠ přidala(a) miroslav.siebert

V pondělí dne 29. dubna 2019 se my, žáci oboru Hotelnictví a oboru Kuchař – číšník, zúčastnili exkurze ve vinařství Vajbar v Zaječí. Vinařství nás po vstupu do haly zaujalo svým jednoduchým a zároveň moderním designem. Zde nás velmi mile uvítal pan B. Vajbar, majitel vinařství, které už funguje přes 24 let. Nejprve nám dal zajímavou a celkem obsáhlou přednášku, poté naše exkurze pokračovala do provozu ukázkou ležáckého sklepu. Součástí prohlídky bylo seznámení s metodou zrání vína v dubových sudech – barriqee, jež pochází z Francie. Poté jsme se seznámili s celým postupem výroby vína, dále skladovacími a výrobními prostory, které zahrnovaly lahvovací linku, etiketování lahví a expedici. Naši exkurzi jsme zakončili v restauraci, kde jsme měli možnost ochutnat hroznový a jablečný mošt z domácích produktů. Exkurze byla zajímavá a byla nám přínosem. Žáci třídy 2. HO


Připojené dokumenty: WP_20190429_10_43_55_Pro, WP_20190429_10_08_50_Pro, WP_20190429_10_05_52_Pro

03květen
2019

Odborníci z praxe u Pečovatelských prací

Do kategorie SOŠ přidala(a) miroslav.siebert

Žáci odborného učiliště se během 2. pololetí školního roku 2018/2019 několikrát zúčastnili netradičního způsobu praktické výuky, při níž jsou přítomni odborníci z praxe. V únoru třída 3. SK (Kuchařské práce), ve dnech 15. 4. a 16. 4. 2019 třída 3. SP (Pečovatelské práce). Během těchto dvou dnů spolupracovali s paní Míšou Kopečnou a panem Antoniem Carlinim, majiteli a provozovateli firmy Carlini, zabývající se výrobou a prodejem kváskového pečiva a těstovin.   Jedna zajímavost – majitelé si kvásek vyrobili už před šesti lety v Itálii a kupodivu jej dodnes používají. Žáci byli zapojeni do přípravy a pečení celozrnného tmavého kváskového chleba, pizzy, raviol s náplní masovou a krevetovou, kalamárů plněných chlebovou nádivkou a těstovin tagliolini. Byly to velmi zajímavé, poučné a netradičně strávené dva dny, doplněné o spoustu nových poznatků a zkušeností. Žákům se tato spolupráce velmi líbila. Bohumila Servusová, učitelka odborného výcviku


Připojené dokumenty: CIMG3819, CIMG3809, CIMG3797, CIMG3780

30duben
2019

Literární soutěž k výročí osvobození města Mikulov

Do kategorie Gymnázium přidala(a) miroslav.siebert

Stejně jako v loňském roce i letos byla vyhlášena soutěž k výročí osvobození Mikulova. Naši žáci napsali téměř sto prací, ze kterých bylo nelehké vybrat ty, které by postoupily do městského kola. Každá byla zajímavá. Městské kolo probíhalo v kině v úterý 23. 4. 2019. Autoři prací, pokud chtěli, zde přečetli svá díla a porota z nich vybrala ta nejzajímavější. Vyhlášení výsledků proběhlo při odpoledním pietním aktu u pomníku rudoarmějce na ulici Piaristů. Ocenění získali tito naši žáci: E. Dammová, K. Prokopová, M. Brhelová, P. Hájek, J. Kališová, K. Václavková. Srdečně blahopřejeme! Poděkování však patří všem, kteří se do soutěže zapojili - vymysleli příběh, složili báseň, píseň, napsali úvahu, vytvořili dobový deník, napsali povídku. Autoři těchto literárních děl ukázali, co umí, co je v nich skryto a velmi mile nás překvapili. Za komisi českého jazyka GSS Mikulov Mgr. Alexandra Bravencová

30duben
2019

Frigonova a.s. Mikulov

Do kategorie SOU přidala(a) miroslav.siebert

Dne 26. 4. 2019 jsme s žáky 3. ročníku oboru Kuchařské práce navštívili firmu Frigonova a.s. v Mikulově. Tato firma se zabývá výrobou mraženého baleného kuřecího masa. Zpracovává také smažené kuřecí krokety. Ty zamrazuje a poté dodává do podniků veřejného stravování. Nově se zde rozjíždí výroba vegetariánských burgerů a zeleninových nugetek a bude částečně provozována formou chráněné dílny. Exkurze byla nejen velmi zajímavá, ale také poučná a všem se líbila. B. Servusová, učitelka odborného výcviku


Připojené dokumenty: 20190426_101629, 20190426_092806, 20190426_092747

29duben
2019

Celorepublikové finále Office Arena 2019

Do kategorie Gymnázium přidala(a) miroslav.siebert

Dne 26. 4. 2019 se vítězové krajských kol z celé České republiky utkali ve finále soutěže Office Arena 2019, které se konalo v centrále společnosti Microsoft v Praze. Nás v kategorii základních škol reprezentovali Viktor Šedivý a Lucie Nováková z tercie a v kategorii středních škol Adam Krška z kvinty. Naše škola byla jednou z mála, jež byly zastoupeny v tak hojném počtu.  I když naši finalisté vystoupili s velice zajímavými prezentacemi, v konkurenci zkušených finalistů, kteří se zúčastnili finálových kol již v předchozích letech, se jim bohužel nepodařilo obsadit vyhlašované 1. – 3. místo. Další místa již vyhlašovaná nebyla. Přesto účast ve finále byla pro nás velice cennou zkušeností, žáci měli možnost si prohlédnouti sídlo společnosti Microsoft, které patří zatím k nejmodernějším v Evropě. Adamovi se navíc povedlo získat cenný certifikát MOS – Microsoft Office Specialist. Ing. Miroslav Siebert, PhD.


Připojené dokumenty: IMG_20190426_141422, IMG_20190426_094106, IMG_20190426_091537

27duben
2019

Workshop Badatel v mikulovské synagoze

Do kategorie Gymnázium přidala(a) miroslav.siebert

Dne 25. 4.2019 se třída sekunda zúčastnila workshopu Badatel v mikulovské synagoze. Workshop byl zaměřený na židovské náboženství. Nejdříve si žáci s pomocí paní lektorky připomněli hlavní fakta o vzniku a podstatě judaismu a poté byli rozděleni do pěti týmů. Každá skupina měla za úkol prostudovat si boxy s texty a typickými předměty, které se týkaly pěti oblastí života židů – židovských náboženských rituálů, svátečního dne šabatu, svátku pesach, židovské kuchyně a svatby a manželského života. Konečným úkolem všech skupin bylo prezentovat před spolužáky to, co se na zadané téma dozvěděli. Je třeba podtrhnout, že všichni žáci pracovali na studiu materiálů se zaujetím a závěrečné prezentace se zhostili na jedničku. Děkujeme tímto Regionálnímu muzeu v Mikulově a Židovskému muzeu v Brně, že pro nás tuto akci připravili. Mgr. Petra Sedliská


Připojené dokumenty: 20190425_114132, 20190425_111445, 20190425_104932

26duben
2019

Zpráva z Kyjova

Do kategorie SOŠ přidala(a) miroslav.siebert

Dne 24. 4. 2019 se zúčastnili naši žáci „Přehlídky kuchařského umění“ žáků 2. a 3. ročníků oboru Kuchařské práce, která se konala tradičně v Kyjově. Téma přehlídky - Šly panenky kuchyní. Žáci měli připravit menu rozpočítané na 6 porcí, které se skládalo z polévky, hlavního jídla, moučníku nebo salátu. Přehlídky se zúčastnili žáci škol SOU Kyjov, OU Cvrčovice, OU a Prš Brno a GSS Mikulov. Naši školu reprezentovali žáci 2. a 3. ročníku oboru Kuchařské práce Petr Šťastný a Sabina Skalníková, kteří pracovali velmi profesionálně a samostatně. Menu bylo chutí velmi zajímavé a esteticky plnohodnotné. Jako vždy patří ke kladům této přehlídky setkání a předávání si informací jak mezi žáky, tak mezi pedagogickým doprovodem. Bohumila Servusová, učitelka odborného výcviku


Připojené dokumenty: 20190424_120747, 20190424_120730 (3), 20190424_092939, 20190424_092918

25duben
2019

Exkurze za zmrzlinou

Do kategorie SOŠ přidala(a) miroslav.siebert

Dne 23. 4. 2019 jsme se my, žákyně 2. ročníku oboru Cukrář, zúčastnily exkurze do firmy Frigomat, která je jedním z lídrů zmrzlinářského a cukrářského odvětví působící po celém světě. Již více než 50 let vyrábí špičkové cukrářské a zmrzlinářské stroje a současně je hlavním partnerem Italské zmrzlinářské akademie. Spolupracuje jak s tradičními zákazníky (např. cukrárny), tak se zákazníky z dalších oborů, jako jsou bary, hotelové řetězce, restaurace, závodní jídelny, pekárny, nákupní centra atd. Pobočka této firmy se nachází také v Brně. Během exkurze, kterou nás provázel pan Jakub a představil nám plno přístrojů na výrobu zmrzliny, jsme si mohly vyzkoušet výrobní postup několika druhů zmrzliny i vážení surovin. Po ochutnávce námi vyrobených zmrzlin jsme jako celek rozhodly, že citronová se povedla nejvíc, pistáciová byla dobrý průměr. Bohužel karamelová nás zklamala, i náš průvodce Jakub nebyl spokojen. Po cestě domů jsme po dlouhé debatě zjistily, že chyba byla na naší straně, postupovaly jsme totiž samostatně, bez asistence pana Jakuba a zapomněly přidat karamelový cukerný rozvar. To byl důvod, proč se nám tato zmrzlina nepovedla. Stejně jsme ale byly spokojené s novými zkušenostmi a můžeme se zabývat myšlenkami na výrobu vlastní zmrzliny. Exkurzi s paní učitelkou Novákovou jsme si náležitě užily. Žákyně třídy 2. CU


Připojené dokumenty: IMG_3128, IMG_3127, IMG_3112, 0881E915-1332-4269-A3ED-4F97FBBCEA7A

25duben
2019

Poznání smluvních pracovišť

Do kategorie SOŠ přidala(a) miroslav.siebert

V úterý dne 23. dubna 2019 se žáci 1. ročníku oboru Hotelnictví zúčastnili exkurze v hotelu Zámeček a hotelu Galant v Mikulově. Exkurze začala v 8:30 v hotelu Zámeček, kde nás srdečně přivítal majitel hotelu pan Ševčík. Celým hotelovým provozem nás provedla provozní hotelu paní M. Koberová. Žáci byli seznámeni s hotelovou klasifikací a provozem hotelu – restaurací, kongresovým sálem, vinným sklípkem, kuchyní, pokoji a recepcí. Následná exkurze v hotelu Galant byla zahájena v 10:00 hodin. Zde nás celým hotelovým provozem provázela vedoucí kongresového centra a bývalá studentka naší školy K. Osičková. Žáci byli kromě provozu hotelu seznámeni i s výrobou vlastního piva hotelu Galant. Obě prohlídky byly zajímavé, protože žáci měli možnost porovnat tří a čtyřhvězdičkový hotel s rozdílnou obchodní strategií, úrovní vybavení a klientelou. Za tuto exkurzi moc děkujeme panu J. Ševčíkovi a slečně K. Osičkové. Prohlídka nám byla velkým přínosem a zpestřením výuky. Žáci 1. ročníku oboru Hotelnictví


Připojené dokumenty: WP_20190423_09_48_08_Pro, WP_20190423_09_47_48_Pro, WP_20190423_09_29_35_Pro

24duben
2019

Gastro Makro Cup 2019

Do kategorie SOŠ přidala(a) miroslav.siebert

Dne 17. 4. pořádala Střední škola gastronomie a služeb v Přerově gastronomickou soutěž Gastro Makro Cup 2019. Soutěž probíhala v kategoriích kuchař a číšník. V kategorii kuchař naši školu zastupoval Dominik Prokeš, žák druhého ročníku učebního oboru Kuchař - číšník. Měl za úkol připravit 4 porce moderního teplého pokrmu s použitím hlavní suroviny, tou byl chlazený jehněčí hřebínek. Dominik připravil pikantní medový jehněčí hřebínek, zauzený, česnekové šťouchané brambory, restované hrachové lusky s anglickou slaninou, hráškovým pyré se smetanou a brusinkovou omáčku. I když jeho kuchařský um nestačil na dosažení prvních tří míst, skvěle naši školu reprezentoval. František Ondrák, učitel odborného výcviku


Připojené dokumenty: 20150206_175248A, 20150206_155845A

24duben
2019

Zažij vědu 2019

Do kategorie Gymnázium přidala(a) miroslav.siebert

Dne 17. dubna 2019 se žáci čtyř tříd vyššího gymnázia vydali do Zlína na vědecký festival Zažij vědu. Ten byl uspořádán k 50. výročí založení Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Z 22 vědeckých workshopů si účastníci podle svého zájmu mohli vybrat z deseti rezervovaných témat. Vyzkoušeli si třeba 3D tisk z biologických materiálů, zkoumali laserový paprsek, který je proudem zcela přesně usměrněných fotonů, otestovali různé druhy biopolymerů nebo zapluli do tajů supramolekulární chemie. Dozvěděli se o tom, co všechno se děje s mlékem od nadojení až po zabalení do krabice nebo jak se zpracovávají kakaové boby až do oblíbené tabulky čokolády. Micelární supersíla jim objasnila úlohu tenzidů. Vše si vyzkoušeli na vlastní kůži, doslova. Jeden z workshopů měl totiž název Diagnóza: Pleť. Že to byla pořádná věda, nás přesvědčilo i to, že většina workshopů proběhla přímo v laboratořích fakulty a byla doprovázena výkladem diplomantů. Daniela Hasníková

24duben
2019

Kroužek ruského jazyka

Do kategorie Gymnázium přidala(a) miroslav.siebert

Výuka u nás vždy nekončí zazvoněním na konci poslední vyučovací hodiny, žáci mají možnost trávit odpolední hodiny také v různých zájmových kroužcích. Jedním z nich je i ruština jako třetí cizí jazyk, která je určena pro začátečníky. Od listopadu jsme se už naučili psát všemi písmeny azbuky, známe základy ruské výslovnosti a intonace, umíme pozdravit a rozloučit se, představit sebe, naši rodinu a kamarády. Také známe názvy cizích zemí a národností v ruštině a zvládneme v tomto jazyce vyjmenovat základní povolání i domácí mazlíčky. Kromě toho spolupracujeme s Ruskou školou v Brně, která nabízí různé divadelní a volnočasové aktivity v ruštině. Naším přáním je vyjet do Ruské federace na výměnný pobyt v rámci projektu podporujícího spolupráci  středních škol v České republice a Ruské federaci. Mgr. Petra Sedliská


Připojené dokumenty: kroužek ruštiny

Starší novinky v archivu.

Dokumenty a formuláře

Praktická škola 2letá (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »
Zednické práce (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »
Zámečnícke práce (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »
Strojní mechanik - zámečník (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »
Pečovatelské práce (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »
Kuchařské práce (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »
Kuchař-číšník (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »
Hotelnictví (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »
Gymnázium 8. leté (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »
Gymnázium 4. leté (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »

Archiv novinek

Hledáte prehistorické novinky? Dříve jsme používali jiný systém, pro novinky z roku 2011 a starší tedy musíte navštívit archiv.