Sdílet na Twitteru Sdílet na FB

Novinky a aktuality

12červenec
2019

Projektový den "Zdraví a my"

Do kategorie Nezařazené přidala(a) miroslav.siebert

Dne 25. 6. 2019 proběhl na naší škole projektový den ve jménu zdraví. Naši žáci nejdříve ve třídách zpracovávali složitou otázku "Co je to zdraví?" a dále vytvářeli pravidla zdravého životního stylu. V druhé polovině už pracovali podle vlastního zájmu na tématech jednotlivých civilizačních chorob. Úkolem bylo zpracovat plakát na různé civilizační choroby, ve kterém měli zmínit příznaky, léčbu a prevenci dané civilizační choroby. Žáci si vedli velmi dobře, plnit úkoly je bavilo a navíc dostali sladkou odměnu v podobě nanuku. Všem žákům i učitelům, kteří se podíleli, velmi děkuji. Mgr. Tereza Večeřová


Připojené dokumenty: _MG_3593 (1), _MG_3571 (1), _MG_3550 (1), _MG_3526 (1)

01červenec
2019

Studijní cesta do Holandska

Do kategorie Gymnázium přidala(a) miroslav.siebert

Ve dnech 9. – 15.6 2019 jsem se spolu s dalšími 12 učiteli a řediteli základních i středních škol z České republiky zúčastnila studijní cesty do Amsterdamu. Výjezd zaštítilo NIDV a Ministerstvo zahraničních věcí.  Hlavním tématem globálního a rozvojového vzdělávání byla inkluze dětí cizinců do výuky. Návštěvu všech školských zařízení zajistil Prof. dr. René Clarijs, který byl po celou dobu pobytu našim milým a vnímavým průvodcem. V Amsterdamu jsme navštívili státní i soukromé školy, v centru i okrajových částech, setkali jsme se se zástupci neziskových organizací. Čerpali jsme inspiraci od zapálených pedagogů i ředitelů škol, kteří s velkým nadšením představovali své poslání. Pracovní cesta byla sice zaměřena na inkluzi, spoustu poznatků a příkladů dobré praxe můžeme použít i ve svých běžných hodinách. Kromě Amsterdamu jsme navštívili i Naarden a poklonili se u hrobu učitele národů. Mgr. Beata Kynclová


Připojené dokumenty: IMG-20190620-WA0003, IMG-20190618-WA0026, IMG-20190612-WA0002, 20190610_142720

27červen
2019

MYFEST 2019

Do kategorie Nezařazené přidala(a) miroslav.siebert

V úterý 14. června proběhl na naší škole tradiční a každoročně konaný festival. Tentokrát pod novým názvem – MYFEST. Po celé dopoledne měli žáci připravené aktivity, které byly jak sportovní, tak odpočinkové, a také lehké občerstvení. Odpoledne se potom i spolu s rodiči a přáteli školy shromáždili na nádvoří a vychutnali si odpolední program. Představilo se jim několik výborných kapel, jako je Mech, URBN a Trick Jam, mohli si vyslechnout některé začínající umělce s jejich vlastní poetickou tvorbou, užít si studentská taneční či hudební představení a zakončit večer zábavou s DJ Dominikem Hlavenkou. Doprovodně také probíhala výstava studentských prací v suterénu školy. Pokud jste náš festival zmeškali, můžete se na něj opět těšit příští rok. Sandra Bergerová, 8.0

Fotogalerie zde.

Připojené dokumenty: _MG_3350, _MG_3288, _MG_3259, _MG_3040

25červen
2019

Sportovně – turistický kurz

Do kategorie Gymnázium přidala(a) miroslav.siebert

Ve dnech 17. – 21. 6. 2019 jsme absolvovali tradiční sportovně – turistický kurz pořádaný každoročně pro žáky septimy a  třídy 3. A. Program kurzu byl zaměřený na různé typy turistiky. První den jsme společně prošli nejkrásnější části Pálavy a od pana průvodce Jiřího Matušky z CHKO jsme se dozvěděli mnoho užitečných informací nejen o této rezervaci, ale také o historii osídlení na tomto území. V úterý jsme zavítali do Yacht klubu v Pavlově, kde jsme se od zkušených vodních záchranářů naučili, jak správně resuscitovat člověka v bezvědomí a jak zachraňovat tonoucího. Vyzkoušeli jsme si i jízdu na padlboardu. Další den jsme věnovali vodní turistice, a to konkrétně sjíždění zámecké Dyje. Na klidných vodách této řeky jsme si vyzkoušeli týmovou spolupráci při řízení raftů, kánoí a kajaků. Ve čtvrtek poté následovala cykloturistika a za doprovodu příjemného počasí jsme si projeli velkou část Lednicko – valtického areálu. Poslední den jsme strávili na koupališti v nedalekém Březí, kde jsme měli možnost vyzkoušet si týmové hry, jako například kriket, badminton či beachvolejbal, a nakonec si zaplavat v bazénu. Celý týden jsme si užili nejen jako jednotlivci, ale také jako kolektiv, který se mohl tímto způsobem utužit a stmelit. Chtěla bych za obě třídy poděkovat učitelům paní Bartálové a panu Bartálovi za jimi naplánovaný program, který nám umožnil příjemně strávit poslední dny tohoto školního roku. Kristyna Václavková -septima

Fotogalerie zde

Připojené dokumenty: 20190620_105001, 20190619_105556, 20190618_101254

25červen
2019

Hotelnictví 1. ročník

Do kategorie SOŠ přidala(a) miroslav.siebert

Dne 21. 6. 2019 navštívila třída 1. ročníku oboru Hotelnictví prostory luxusního pětihvězdičkového hotelu v centru Brna, konkrétně Hotel Barceló Brno Palace (Šilingrovo náměstí). Exkurze neobsahovala jen prohlídku (ubytovací služby, stravovací služby, kongresové prostory, welness – sauna, posilovna), ale na závěr také krátké posezení v hotelové restauraci, kde manažerka hotelu informovala o organizační struktuře tohoto subjektu, pracovních možnostech a kariérních postupech na různých pozicích. Zmíněno bylo také jednání se zákazníky a různé zkušenosti např. na pozici recepční, apod. Tento hotel navštěvují a služeb využívají známé osobnosti z politiky i umění. Den jsme zakončili návštěvou Jump Parku s aktivitou naopak sportovní. Žáci 1. ročníku.


Připojené dokumenty: 20190621_113319, 20190621_123234, 20190621_110305, 20190621_103446

25červen
2019

Ekonomická olympiáda 1., 2. a 3. ročníku oboru Hotelnictví

Do kategorie SOŠ přidala(a) miroslav.siebert

Dne 19. června 2019 si vyzkoušeli žáci 1. – 3. ročníku oboru Hotelnictví poměřit své znalosti v předmětu Ekonomika se svými spolužáky ve třídě, ale někteří také s vyšším nebo nižším ročníkem. Úkoly byly zadány z oblastí, které mají ve svých osnovách žáci 2. ročníku (společná témata i pro 3. ročník). Odděleně od starších spolužáků pak mezi sebou soutěžila třída 1. HO. Konkrétní umístění i oblasti, ve kterých se znalosti porovnávaly – viz výsledková listina. Vojáčková M. - vyučující

Připojené dokumenty: Ekonomická olympiáda 2019

18červen
2019

Penam v tomto školním roce naposled

Do kategorie SOŠ přidala(a) miroslav.siebert

Dne 14.6.2019 se žáci druhého ročníku kuchař - číšník zúčastnili exkurze v Břeclavské pekárně Penam, a. s. Celou prohlídkou závodu provázela paní Moravanská, která žáky seznámila s historií pekárny. Následovala prohlídka dílen na zpracování strouhanky a mísících kotlů na těsta, vyvalovaček na chleby a rohlíky. Žáky upoutaly velké pece, ve kterých se denně upeče 160 tisíc rohlíků a 5 tisíc chlebů. Dále si žáci prohlédli zásobárny mouky a čistící centrum na přepravní bedýnky. Exkurzi žáci ukončili v expedičním skladu. Všem se exkurze líbila. František Ondrák, učitel odborného výcviku

14červen
2019

„Kurz sushi“

Do kategorie SOŠ přidala(a) miroslav.siebert

Jsme žáci 2. ročníku oboru Hotelnictví a rádi bychom se podělili o své zážitky a zkušenosti z kurzu sushi, který jsme mohli absolvovat na naší škole, v rámci výuky Učební praxe. Celým kurzem nás provedly lektorky, paní Veronika a paní Hana, které mají se sushi bohaté zkušenosti. V první části nám vyprávěly o vzniku a historii sushi. Poté nám představily základní pomůcky a suroviny, které jsou potřebné k jeho přípravě. Jako první jsme se naučili, jak správně připravit rýži, základní surovinu na přípravu sushi. Následovala příprava jednotlivých druhů sushi, a to Temaki sushi, jen pro představu, jedná se o kornoutek z řasy Nori, plněný rýží a dvěma surovinami vlastního výběru. Další sushi, jednoduché na přípravu, bylo např. Maki sushi, Uramaki, Nigiri sushi a Sashimi. Ve druhé části kurzu jsme se naučili, jak připravit polévku Miso a salát Wakame za použití jiné řasy, Wakame. Dále jsme připravovali krevetové sushi, flambované suschi, Inari sushi, což je taštička z ochuceného smaženého tofu, plněná rýží a dalším ingrediencemi podle vlastní fantazie.  A na závěr? Sladká tečka na konec ve variantě sladkého sushi, které jsme připravili z kokosové rýže a ovoce. Kurz byl pro nás velkým přínosem. Nejen proto, že jsme mohli pracovat s čerstvými a ne zcela běžnými surovinami, ale také vytvořit a ochutnat plno nových jídel. Zcela jistě jsme si s sebou odnesli mnoho nových zkušeností a rozšířili si obzory v rámci mezinárodní kuchyně. Žáci třídy 2.HO, GSS Mikulov


Připojené dokumenty: CIMG4948, CIMG4940, CIMG4934

12červen
2019

Příběh těsta v tomto školním roce naposled

Do kategorie SOŠ přidala(a) miroslav.siebert

Dne 7. 6. 2019 navštívili žáci 1. ročníku oboru Kuchař – číšník v rámci odborných exkurzí pekárnu v Břeclavi. Ta je součástí společnosti Penam, a.s. se sídlem v Brně. Patří k předním pekárenským a mlynárenským výrobcům ve střední Evropě. Celou exkurzí žáky provázela p. Slámová. Nejprve se žáci podívali do míchárny těsta, kde se zrovna probíhala příprava těsta na rohlíky. Těch se mimochodem v břeclavské pekárně denně upeče kolem 150 tisíc. Dále navštívili vyvalovnu a kynárnu – podle názvů je jasné, co se zde děje s připraveným těstem. Pak měli možnost se podívat na pece, z nichž na pásu neustále vyjížděly upečené rohlíky a automatická rozdělovačka je sypala do bedýnek. Exkurzi žáci ukončili v expedici, zde dostali na degustaci bednu plnou teplých křupavých rohlíků. Ondrák František, učitel odborného výcviku

10červen
2019

Exkurze do ekologického centra

Do kategorie Gymnázium přidala(a) miroslav.siebert

Dne 7. června 2019 navštívila třída 5.0 ekologické centrum Rozmarýnek v Brně. Do tohoto zařízení jsme se tak trochu dostali náhodou. Loni, tedy v kvartě, jsme se zapojili do soutěže Edugard "Pěstuj, zkoumej, vyprávěj" se svojí bylinkovou spirálou, kterou jsme vytvořili v rámci předmětu Přírodovědný projekt – cvičení pod vedením paní učitelky Kamily Dědákové. Sice jsme soutěž nevyhráli, byli jsme však oceněni za nápad a kreativitu při realizaci spirály a také za schopnost si vše obstarat sami bez finančních prostředků. Naší výhrou bylo strávit den v této zajímavé budově včetně tzv. přírodní zahrady. Všechny aktivity se týkaly tématu „Zahrada divů - zdroj potravy“. Připravili jsme si tak jednoduchá jídla z jedlých plevelů, které jsme pod dozorem v zahradě posbírali. Dozvěděli jsme se něco více ze života včel a jiných opylovačů, formou her jsme si vyzkoušeli, jak to mají včelky těžké při opylování. Prohloubili jsme si také naše znalosti o zemědělských plodinách, vyzkoušeli jsme si vyrobit olej z různých olejnin. Den jsme si moc užili a určitě také využijeme nějaké informace nejen při studiu biologie. za třídu 5.0 Anna Široká


Připojené dokumenty: dav, dav, sdr, dav, dav, dav, sdr, dav

07červen
2019

Jiří Souchop v celostátním kole Dějepisné olympiády

Do kategorie Gymnázium přidala(a) miroslav.siebert

Jiří Souchop, žák kvarty GSS Mikulov, si již podruhé vybojoval postup do celostátního kola Dějepisné olympiády. Soutěž probíhala ve dnech 20. 5. – 24. 5. 2019 v Olomouci, kde své vědomosti změřilo 34 soutěžících z celé republiky. Dějepisná olympiáda je náročná nauková soutěž, ve které musí každý účastník celostátního kola předem vypracovat písemnou práci na zadané téma, obhájit si ji a co nejlépe vyřešit závěrečný test. Tématem letošního ročníku bylo „ Staré stezky a cesty mého regionu“. Jirka skvěle reprezentoval naši školu i celý Jihomoravský kraj, v silné konkurenci se neztratil a obsadil krásné 15. místo. Blahopřejeme k výbornému umístění a děkujeme za reprezentaci školy. Lenka Danadová

30květen
2019

Chmelová brigáda

Do kategorie Gymnázium přidala(a) miroslav.siebert

Ve dnech 2. - 10. května jsme se účastnili chmelové brigády v malé vesnici Holedeč u Žatce. Hned po příjezdu jsme se museli zaučit, jak správně vázat chmelové rostlinky. Ty první dvě hodiny byly pro nás opravdu náročné a nekonečné. Ale stačily dva dny a už jsme všechno s přehledem zvládali. Navzájem jsme se motivovali a předháněli, kdo bude v tabulce nejlepších. Při práci jsme vždycky měli obrovský hlad, takže jsme svou porci jídla snědli, ať byla jakákoli. Délka pracovní doby se nám hodně střídala kvůli počasí. A volný čas, který nám zbyl, jsme trávili odpočinkem, nebo jsme společně zpívali táborové písničky za doprovodu kytary. Naše výdělky byly na konci hodně individuální. Ti nejlepší z nás si odváželi opravdu krásnou částku peněz a největší údernicí, která získala i prémii, se stala žákyně prvního ročníku Bára Mucalová. Za žáky Simona Buchtová, 1.A


Připojené dokumenty: IMG_20190508_100148, IMG_20190510_124624, IMG_20190508_103158, IMG_20190508_100148, IMG_20190509_095333

30květen
2019

Fyzikální olympiáda na GSS Mikulov

Do kategorie Gymnázium přidala(a) miroslav.siebert

Konec května je pro mnohé soutěže finální a nastává zúčtování. Fyzikální olympiáda je už pro tento školní rok také uzavřena a po zveřejnění výsledků se domnívám, že je čím se chlubit. V kategorii F se na 1. místě v okresním kole umístila Anežka Čechová z třídy tercie. V kategorii G tzv. Archimediádě se na 1. místě umístil Jan Souchop z třídy sekunda. Vyšší gymnázium reprezentuje Adam Krška z třídy kvinta, který se v krajském kole umístil na 11. místě. Nutno ještě podotknout, že všichni soutěžící řeší rozmanité fyzikální úlohy v celostátní korespondenční soutěži Výfuk a Fykos a všichni tři se drží na předních místech ve svých kategoriích. Držíme pěsti i do poslední série příkladů. K úspěchům gratulujeme a děkujeme za reprezentaci naší školy. Mgr. Stanislava Kubíčková

29květen
2019

GSS Mikulov v okresním kole Pythagoriády

Do kategorie Gymnázium přidala(a) miroslav.siebert

Žáci GSS Mikulov se ve dnech 27. a 28. 5. 2019 zúčastnili okresního kola Pythagoriády, které se konalo v Břeclavi. Jedná se o matematickou soutěž pro žáky 5. až 8. tříd základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Žáci řeší během 60 minut 15 úloh na prostorovou představivost a logické uvažování. Při této soutěži není dovoleno používat kalkulačky ani tabulky.  Úspěšným řešitelem se stává ten, kdo získá 10 a více bodů. Do okresního kola postoupili vždy dva nejlepší z příslušných kategorií. Naši žáci se umístili v tomto okresním kole takto: V kategorii 6. tříd ZŠ a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií obsadil 3. místo Mikuláš Novotný ze třídy 1.0 a na 8. místě Klára Kosíková ze stejné třídy. V další kategorii se na 3. místě umístil Jan Souchop  a na 9. místě Václav Krška ze třídy 2.0. Nejstarší kategorii pak reprezentovaly žákyně ze třídy 3.0, kde 1. místo vyhrála Anežka Čechová a 7. místo Lucie Nováková. Všem zúčastněným gratuluji k takovému úspěchu a děkuji za vzornou reprezentaci školy. Ing. Radka Baková

29květen
2019

Hotel Internacional

Do kategorie SOŠ přidala(a) miroslav.siebert

Získávání informací, zkušeností a exkurze jsou důležitou součástí výuky. Proto dne 24. 5. 2019 navštívili žáci 3. ročníku oboru Kuchař - číšník Gymnázia a střední odborné školy v Mikulově světoznámý mezinárodní hotel Internacional v Brně. Po příchodu se žákům věnovala vedoucí obchodního oddělení a seznámila je s historií hotelu. Poté následovala prohlídka. Nejprve se žáci podívali do multifunkčních salonků, následně zavítali do hotelové restaurace. Nakonec navštívili pivnici a hotelové pokoje a apartmány. Exkurze byla pro žáky přínosem a možností v takovém zařízením v budoucnu pracovat. František Ondrák, učitel odborného výcviku

28květen
2019

Rozhovor o francouzském divadle

Do kategorie Gymnázium přidala(a) miroslav.siebert

Zde naleznete rozhovor o francouzském divadle. Autor: Miloš Dolák, sexta

Připojené dokumenty: Rozhovor o francouzském divadle, Miloš Dolák, sexta, IMG_20190427_102845, IMG_20190427_102819, IMG_2409, IMG_2397, IMG_2395, IMG_2394

21květen
2019

Akce hotel Zámeček

Do kategorie SOŠ přidala(a) miroslav.siebert

Hotel Zámeček pravidelně pořádá různé gurmánské a degustační akce. Jedna taková se konala v sobotu 18. 5. 2019, kdy byla součástí Slavností města Mikulova. Žáci 2. ročníku oboru Hotelnictví a cestovní ruch se jí účastnili se svými polévkami, gulášovou a zelnou, které uvařili. Nepodcenili přípravu a už v pátek si všechno nachystali. Polévky pak dokončovali až na místě v sobotu. Počasí přálo, bylo teplo a svítilo slunce. Návštěvnost byla poměrně velká, a proto polévky vcelku rychle zmizely. Žáci ve svém stánku nenabízeli jen polévky, ale také čajové pečivo a koláčky. I když jsou žáci tohoto oboru díky odbornému vedení vyučujících odborných předmětů dost schopní a, dá se říci, univerzální, s pečivem a koláčky vypomohli žáci z oboru Cukrář. Žáci 2. HO


Připojené dokumenty: WP_20190518_08_26_29_Pro, WP_20190517_08_28_56_Pro (1), IMG_20190518_085900 (1)

21květen
2019

DELIKANA cukrárna & kavárna

Do kategorie SOŠ přidala(a) miroslav.siebert

Firma DELIKANA je společnost s dlouholetou tradicí, zabývající se výrobou cukrářských výrobků, dortů a zmrzlin podle vlastních receptur. K výrobě používá nejen moderní italské receptury, ale čerpá i z české klasiky. Hlavním cílem společnosti je nabídnout veřejnosti čerstvost a kvalitu výrobků z tradičních surovin – čerstvé a poctivé smetany, másla, ovoce a dalších ingrediencí. Protože je to firma se sítí kaváren a cukráren, vypravili se do ní 14. 5. 2019 nahlédnout žáci 2. ročníku oboru Cukrář a 1. a 2. ročníku oborů Kuchařské práce a Pečovatelské práce.  Měli možnost zhlédnout moderní vybavení cukrárny, výrobníky zmrzliny a pastery, které slouží k tepelnému ošetření přírodních produktů, jež by ze své povahy mohly podléhat zkáze a představovat tak při konzumaci zdravotní komplikace. V tomto případě slouží ke spolupráci s výrobníky zmrzliny, k pasterizaci směsi před výrobou samotné zmrzliny. Žáci sledovali ruční výrobu ozdob z čokolády a krájení řezů vodním paprskem. Vyzkoušeli si modelování z marcipánu a výrobu ozdob z italské čokolády. Pro všechny žáky to byla nová, zajímavá zkušenost. Jana Orsáčková, učitelka odborného výcviku


Připojené dokumenty: IMG_20190514_104826, IMG_20190514_100957

20květen
2019

Úřad práce Břeclav

Do kategorie SOŠ přidala(a) miroslav.siebert

Konec školního roku se pomalu, ale jistě blíží. Žáci 3. ročníků učňovských oborů budou v průběhu měsíce června skládat závěrečné zkoušky a poté, pokud ještě žádné pracovní místo nemají dojednané, budou muset hledat práci, ať sami nebo prostřednictvím úřadů práce. Proto jsme se žáky 3. ročníků oboru Kuchařské práce a Pečovatelské práce dne 14. 5. 2019 navštívili Úřad práce Břeclav. Zde nás k tomu určená pracovnice velmi zajímavou formou seznámila s fungováním této instituce a žákům dala informace, jak si mohou po skončení studia hledat práci, co vše budou potřebovat a jak mají postupovat. Informační přednáška byla doplněna velmi zajímavými videoukázkami. Exkurze se nám všem líbila, odcházeli jsme obohaceni o nové zkušenosti. B. Servusová, učitelka odborného výcviku


Připojené dokumenty: 20190514_120454

20květen
2019

Přehlídka kuchařského umu žáků

Do kategorie SOŠ přidala(a) miroslav.siebert

Jak jsem již jednou zdůraznila, soutěže a porovnávání praktických zkušeností a dovedností je vždycky důležité i motivující. Na naší škole se dne 16. 5. 2019 uskutečnil 17. ročník již  tradiční přehlídky kuchařského umu žáků 1. ročníků oboru Kuchařské práce, letos na téma Bezmasé pokrmy. Menu, složené z polévky, hlavního pokrmu a salátu nebo moučníku, připravoval vždy dvoučlenný tým. Naši školu dobře reprezentovali žáci Denisa Vachůtová a Petr Šťastný Přehlídky se zúčastnilo pět škol – OU Cvrčovice, SOU Kyjov, SŠGaO Zlín, OU a PRŠ Brno a GSS Mikulov. Po několik let je tato přehlídka velmi úspěšná a ze strany žáků důležitá pro jejich profesní rozvoj. Málokdo by poznal, že degustovaná menu připravovali žáci teprve prvního ročníku. Všechny pokrmy byly chutné, esteticky nádherně upravené a opravdu profesionálně předvedené. Všichni žáci i pedagogové odcházeli spokojení a plni pozitivních dojmů a nových zkušeností. Bohumila Servusová, učitelka odborného výcviku


Připojené dokumenty: CIMG3856, CIMG3860, CIMG3854, CIMG3851, CIMG3847

Starší novinky v archivu.

Dokumenty a formuláře

Praktická škola 2letá (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »
Zednické práce (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »
Zámečnícke práce (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »
Strojní mechanik - zámečník (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »
Pečovatelské práce (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »
Kuchařské práce (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »
Kuchař-číšník (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »
Hotelnictví (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »
Gymnázium 8. leté (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »
Gymnázium 4. leté (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »

Archiv novinek

Hledáte prehistorické novinky? Dříve jsme používali jiný systém, pro novinky z roku 2011 a starší tedy musíte navštívit archiv.